Оригинальное дополнительное оборудование и запчасти для Volkswagen AG (Volkswagen, Skoda, Seat, Audi)

[-]
Форуми
Пошук
Правила форуму
Тема закрита 
Житель Запорожья добился в суде права получить загранпаспорт за 170 грн.
Автор Повідомлення
Argal Немає
Писатель
***

Повідомлень: 491
Приєднався: Feb 2012
Киев
Nissan X-Trail diesel
Повідомлення: #1
22-02-2013 10:50 Житель Запорожья добился в суде права получить загранпаспорт за 170 грн.

Цитата:http://korrespondent.net/ukraine/events/...za-170-grn

Житель Запорожья Руслан Жиров в судебном порядке добился права получить загранпаспорт за 170 гривен, сообщает Радіо Свобода со ссылкой на истца.

Согласно решению Днепропетровского апелляционного административного суда, загранпаспорт можно оформить за 170 гривен (стоимость госпошлины) вместо почти 600 гривен. Жиров доказал, что остальные сборы при оформлении паспорта не обязательны.

"Я попытался получить загранпаспорт за 170 гривен в Запорожье, ознакомившись предварительно с информацией о процедуре получения паспорта. Во всех паспортных столах нашей страны ситуация одинаковая: вам выдают квитанции, на которых написаны расчетные счета и реквизиты различных организаций Но граждане Украины на самом деле не должны их оплачивать. Сумма оплаты всех этих квитанций составляет 500-600 гривен, хотя эти платежи не обязательны. Граждан Украины обманывают везде, но когда обманывает государство, это уже переходит всякие границы", - заявил Жиров.

При этом он надеется, что его дело станет прецедентом для всей Украины. Кроме того, он планирует добиться компенсации морального ущерба от паспортной службы, которая отказывалась выдать ему заграничный паспорт за 170 гривен с весны прошлого года.

По данным Радіо Свобода, ежегодно более 1 миллиона 300 тысяч граждан Украины оформляют загранпаспорта. Загранпаспорт гражданина Украины печатается за государственные деньги и являются собственностью государства. В 170 гривен госпошлины при изготовлении паспорта за 30 календарных дней уже входит стоимость изготовления документа.

Кроме того, также взимаются 87,15 гривен за услуги Государственной миграционной службы - оформление и выдачу паспорта, 120 гривен - за бланк паспорта. Отдельно возможны сборы за дополнительные услуги (при утере предыдущего паспорта, при оставлении в пользовании предыдущего паспорта, при внесении в паспорт данных о детях). При оформлении загранпаспорта за меньшие сроки эти сборы будут вдвое выше.

http://reyestr.court.gov.ua/Review/29311769


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" лютого 2013 р. справа № 0870/6614/12

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Семененка Я.В.

суддів: Бишевської Н.А. Добродняк І.Ю

за участю секретаря судового засідання: Чепурко А.В.


розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Дніпропетровську апеляційну скаргу ОСОБА_1

на постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 01 серпня 2012 року у справі № 0870/6614/12 за позовом ОСОБА_1 до Служби громадянства і реєстрації фізичних осіб Орджонікідзевського РВ ЗМУ ГУМВС України у Запорізькій області про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити певні дії, -


ВСТАНОВИВ:


ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, в якому просив визнати дії Служби громадянства і реєстрації фізичних осіб Орджонікідзевського РВ ЗМУ ГУМВС України у Запорізькій області (правонаступником якої є Управління Державної міграційної служби України в Запорізькій області) неправомірними щодо відмови в оформленні паспорта громадянина України для тимчасових поїздок за кордон та зобов'язати відповідача оформити паспорт громадянина України для тимчасових поїздок за кордон на підставі поданих позивачем документів та у відповідності до Правил оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення, затверджених постановою КМУ №231 від 31.03.1995р. (із змінами та доповненнями). Позов обґрунтований тим, що відповідач неправомірно вимагає сплату додаткових сум за оформлення і видачу паспорту, які не передбачені вказаними Правилами.

Постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 01 серпня 2012 року у задоволенні позовних вимог відмовлено. Постанова суду мотивована тим, що позивачем не були виконані всі вимоги, передбачені чинним законодавством, для оформлення паспорту громадянина України для виїзду за кордон, у зв'язку з чим відповідачем правомірно було відмовлено у оформлення та видачі паспорту відповідно до Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» та Правил оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 1995 року №231. При цьому, суд першої інстанції вказав на те, що відповідач обгрунтовано відмовив у видачі паспорту з тих підстав, що позивачем не надано доказів сплати послуг з питання оформлення та видачі паспорту громадянина України для виїзду за кордон, які передбачені постановою КМУ від 26.10.2011р. №1098 та доказів сплати вартості бланку паспорта.

Не погодившись з постановою суду першої інстанції, позивач звернувся з апеляційною скаргою, в якій посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить постанову суду скасувати та прийняти нову про задоволення позовних вимог. Апеляційна скарга, фактично, обґрунтована доводами адміністративного позову. На думку заявника апеляційної скарги, суд першої інстанції не правильно застосував вимоги Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» та Правил оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 1995 року №231, у зв'язку з чим дійшов необґрунтованого висновку про невиконання позивачем усіх вимог законодавства. На думку заявника апеляційної скарги, вимога відповідача сплатити додаткові платежі, які не передбачені вказаними Правилами, є неправомірною, а посилання на постанову КМУ від 26.10.2011р. №1098 є необґрунтованим, оскільки вказана постанова передбачає можливість надання платних послуг за заявою особи, а не вказує на обов'язковість отримання таких послуг.

Перевіривши законність і обґрунтованість постанови суду першої інстанції, в межах доводів апеляційної скарги та заявлених вимог, суд апеляційної інстанції вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст..7 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України», правила оформлення і видачі паспортів, їх тимчасового затримання та вилучення визначаються відповідно до цього Закону Кабінетом Міністрів України і підлягають опублікуванню.

Постановою Кабінету Міністрів України №231 від 31.03.1995р. затверджено «Правила оформлення і видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон і проїзних документів дитини, їх тимчасового затримання та вилучення» (далі Правила).

Відповідно до п.10 Правил, для оформлення паспорта у разі тимчасового виїзду за кордон подається: заява-анкета встановленого зразка; паспорт громадянина України, свідоцтво про народження (для осіб віком до 16 років); копія виданої податковим органом довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, крім осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомляють про це відповідні державні органи; дві фотокартки розміром 3,5 х 4,5 сантиметра; квитанція про сплату державного мита або документ, що підтверджує право на звільнення від його сплати.

Згідно із п.6 ст.2 Декрету КМУ №7-93 від 21.01.1993р. «Про державне мито», державне мито справляється за оформлення нового зразка паспорта громадянина України для поїздки за кордон.

Відповідно до пп. «б» п.6 ст..3 Декрету ставки державного мита встановлюються в таких розмірах: за видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон - 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Встановлені обставини справи, які не заперечувались відповідачем свідчать про те, що звернувшись 24.05.2012р. до СГІРФО Орджонікідзевського РВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області позивач, з метою оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, надав: заяву-анкету, паспорт громадянина України, копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру, дві фотокартки 3,5 х 4,5, квитанцію про сплату державного мита в розмірі 170,0грн.

Таким чином, позивачем надано усі необхідні документи для оформлення паспорту, які передбачено п.10 Правил.

Листом від 08.06.2012р. за №29/5-9564 відповідач відмовив позивачу в оформленні паспорта громадянина України для виїзду за кордон з огляду на те, що не було надано: 1.квитанцію про сплату державного мита в сумі 170грн. (при терміновому оформлені - 340грн);

2. квитанцію про сплату послуги з питання оформлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон в розмірі 87,15грн. (при терміновому оформлені - 174,30грн.) згідно порядку надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг передбачених та затверджених постановою КМУ від 26.10.2011р. №1098;

3. квитанцію про сплату вартості паспорта в сумі 120грн (при терміновому оформлені - 270грн.) згідно п.4 постанови КМУ від 26.10.2011р. №1098.

З такими підставами для відмови в оформленні паспорту громадянина України для виїзду за кордон суд апеляційної інстанції не погоджується з наступних підстав.

Так, по-перше позивачем надавалась квитанція про сплату державного мита у розмірі 170грн., що не заперечувалось представником відповідача та встановлено судом першої інстанції. По-друге, посилання відповідача на постанову КМУ від 26.10.2011р. №1098 є необґрунтованим, оскільки порядок оформлення та видачі паспорту громадянина України для виїзду за кордон регламентовано Законом України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України», у межах та на виконання якого постановою КМУ №231 від 31.03.1995р. затверджено «Правила оформлення і видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон і проїзних документів дитини, їх тимчасового затримання та вилучення». Ані вказаним Законом, ані зазначеними Правилами не визначено обов'язок особи сплачувати будь-які інші платежі під час оформлення та видачі паспорту.

Постановою Кабінету Міністрів України №1098 від 26.10.2011р. затверджено Порядок надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг.

Вказаним Порядком визначено перелік послуг, які можуть надаватися Міністерством внутрішніх справ та Державної міграційної служби.

Відповідно до п.2 Порядку, послуги надаються за письмовою заявою фізичних та юридичних осіб.

Правовий аналіз вказаної постанови КМУ свідчить про те, що платні послуги можуть бути надані за заявою особи, тобто за наявності у неї бажання отримати таку послугу, а не про обов'язковість замовлення такої послуги з метою, зокрема, оформлення паспорту громадянина України для виїзду за кордон. В іншому випадку, якщо приймати до уваги позицію відповідача про обов'язковість таких послуг, постанова КМУ №1098 від 26.10.2011р. буде суперечити вимогам Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» статтею 7 якого прямо визначено, що правила оформлення і видачі паспортів, їх тимчасового затримання та вилучення визначаються відповідно до цього Закону Кабінетом Міністрів України і підлягають опублікуванню. Як зазначено вище, на виконання вимог Закону, постановою Кабінету Міністрів України №231 від 31.03.1995р. затверджено Правила оформлення і видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон і проїзних документів дитини, їх тимчасового затримання та вилучення, вимоги яких дотримано позивачем при зверненні до відповідача.

Таким чином, оскільки порядок оформлення та видачі паспортів визначено Законом України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України та Правилами оформлення і видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон і проїзних документів дитини, їх тимчасового затримання та вилучення, відповідач був позбавлений можливості вимагати у позивача будь-які інші документи (платежі), окрім тих, що зазначені у вказаному Законі та Правилах.

Крім цього, представник відповідача не зміг пояснити суть послуги, яка полягає в оформлені та видачі паспорту громадянина України для виїзду за кордон, вартість якої становить 87,15грн. Таке питання є актуальним з огляду на те, що особа, яка виявила бажання отримати паспорт, сплачує державне мито у розмірі 170грн. за оформлення та видачу паспорту громадянина України за виїзду за кордон, про що зазначено вище. Тобто, якщо приймати до уваги доводи відповідача про необхідність сплати послуги вартістю 87,15грн., то існує подвійна оплата одних і тих же дій (послуг) відповідача.

Не надано представником відповідача і доказів вартості бланку паспорта. На вимогу суду щодо надання доказів, які підтверджували вартість бланку, надано лист Державної міграційної служби, який адресовано управлінням на місцях, та в якому йдеться про те, що взаємовідносини між Державною міграційною службою та консорціумом «ЄДАПС» (виробником персоніфікованих документів) є конфіденційною інформацією.

З огляду на викладені обставини та враховуючи те, що постанова КМУ №1098 від 26.10.2011р., на яку посилався відповідач в якості правових підстав для відмови позивачу у видачі паспорту, не регулює правовідносини у сфері оформлення та видачі паспортів громадян України для виїзду за кордон, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про неправомірність дій відповідача під час вирішення заяви ОСОБА_1 та про обґрунтованість заявленого позову.

Таким чином, судом апеляційної інстанції встановлено, що судом першої інстанції ухвалено рішення з порушенням норм матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи та є підставою для скасування постанови суду з прийняттям нової про задоволення позову.

Суд апеляційної інстанції, з метою повного захисту порушених прав позивача, вважає за необхідне заявлений позов задовольнити шляхом визнання неправомірними дій Служби громадянства і реєстрації фізичних осіб Орджонікідзевського РВ ЗМУ ГУМВС України у Запорізькій області, як особи, що вирішувала заяву позивача та зобов'язати управління Державної міграційної служби України в Запорізькій області, як правонаступника Служби громадянства і реєстрації фізичних осіб Орджонікідзевського РВ ЗМУ ГУМВС України у Запорізькій області, оформити та видати позивачу паспорт громадянина Україна для виїзду за кордон на підставі поданих ним документів.

На підставі викладеного, керуючись п.3 ч.1 ст.198, ст..ст.202, 205, 207 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:


Апеляційну скаргу ОСОБА_1 - задовольнити.

Постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 01 серпня 2012 року по справі №0870/6614/12 - скасувати та прийняти нову постанову про задоволення позову.

Визнати дії Служби громадянства і реєстрації фізичних осіб Орджонікідзевського РВ ЗМУ ГУМВС України у Запорізькій області щодо відмови в оформлені паспорта громадянина України для виїзду за кордон ОСОБА_1 - неправомірними.

Зобов'язати управління Державної міграційної служби України в Запорізькій області оформити та видати ОСОБА_1 паспорт громадянина Україна для виїзду за кордон на підставі поданих ним документів.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України в порядку, передбаченому ст..212 КАС України.

(Повний текст постанови виготовлено 06.02.2013р.)



Головуючий: Я.В. Семененко


Суддя: Н.А. Бишевська


Суддя: І.Ю. Добродняк
Шукати всі повідомлення учасника
Pavlentiy Немає
Banker
**

Повідомлень: 193
Приєднався: Mar 2011
Prague, Czech Republic
Повідомлення: #2
22-02-2013 14:02 RE: Житель Запорожья добился в суде права получить загранпаспорт за 170 грн.

Вот если бы еще через суд можно было всех обязать брать только по 170 за оформление паспорта. Мне скоро надо будет новый делать, но нету года времени, чтобы судиться Sad
Шукати всі повідомлення учасника
VasiliSK Немає
Attorney
*****

Повідомлень: 2 257
Приєднався: Feb 2006

A5, 1,6mpi, Elegance
Повідомлення: #3
24-02-2013 02:05 RE: Житель Запорожья добился в суде права получить загранпаспорт за 170 грн.

Вот если бы еще втом постановлении было указанно что на кол посадить посадову особу которая неправомерно отказала гражданиеу в выдаче этого паспорта, то выполнение прыписив законодавства в этой стране и в этом вопросе стало бы намного лучьше. А выполнение этого постановления исполнительной службой- вобще стало бы локальным праздником правосудия
Шукати всі повідомлення учасника
Lady Немає
девочка из администрации
*****

Повідомлень: 22 054
Приєднався: Mar 2007

серебристая :))
Повідомлення: #4
12-03-2013 15:17 RE: Житель Запорожья добился в суде права получить загранпаспорт за 170 грн.

Следует ли платить за загранпаспорт сумму больше 170 грн?

Много шума наделало решение суда в споре с Миграционной службой о получении паспорта только за 170 грн. Мы, со своей стороны, не могли обойти вниманием данную проблему, ведь, как показывает практика, суммы за выдачу загранпаспорта по Украине колеблются от 257,15 грн до 800 грн.

Так какую же сумму следует платить за получение загранпаспорта и стоит ли отстаивать свои права в суде?

Учитывая позицию апелляционной инстанции, в соответствии со ст. 7 Закона Украины «О порядке выезда из Украины и въезда в Украину граждан Украины», правила оформления и выдачи паспортов определяются в соответствии с этим Законом Кабмином и подлежат опубликованию.

Во исполнение этого Кабмин Постановлением от 31.03.95 г. №231 утвердил такие Правила оформления и выдачи паспортов гражданина Украины для выезда за границу (далее — Правила).

В соответствии с п. 10 этих Правил, для оформления паспорта в случае временного выезда за границу подаются:

— заявление-анкета установленного образца;

— паспорт гражданина Украины

— свидетельство о рождении (для лиц в возрасте до 16 лет);

— копия выданной налоговым органом справки о присвоении идентификационного номера, кроме лиц, которые в силу своих религиозных или иных убеждений отказываются от принятия идентификационного номера и официально уведомляют об этом соответствующие государственные органы;

— две фотокарточки размером 3,5 х 4,5 см;

— квитанция об уплате государственной пошлины или документ, подтверждающий право на освобождение от ее уплаты.

Что касается последнего пункта, то за выдачу паспорта гражданина Украины для выезда за границу взимается госпошлина в размере 170 грн (пп. «б» п. 6 ст. 3 Декрета КМУ от 21.01.93 р. №7-93 «О государственной пошлине»).

Другие платежи, которые часто требуют при представлении документов (оплату административных услуг Государственной миграционной службы), рассмотрим ниже:

1) платеж в размере 87,15 грн — административная услуга за оформление и выдачу паспорта гражданина Украины для выезда за границу. Давайте остановимся детальнее.

Возможность оказания такой услуги установлена в п. 27 Перечня платных услуг, оказываемых подразделениями МВД и ГТС, утвержденного Постановлением КМУ от 04.06.2007 г. №795 (в редакции Постановления КМУ от 26.10.2011 г. №109Cool.

В то же время представитель управления ГТС не смог объяснить суть услуги, которая заключается в оформлении и выдаче паспорта гражданина Украины для выезда за границу, стоимость которой составляет 87,15 грн. Поэтому апелляционная инстанция пришла к выводу, что в случае, если принимать во внимание доводы представителя ГТС о необходимости уплаты услуги стоимостью 87,15 грн, то это будет двойная оплата одних и тех же действий (услуг) управления ГТС (87,15 грн плюс 170 грн государственной пошлины);

2) оплата стоимости бланка паспорта — в размере 120 грн. По требованию суда о предоставлении доказательств, которые подтверждали бы стоимость бланка, предоставлено письмо Государственной миграционной службы, адресованное управлениям на местах, в котором говорится о том, что взаимоотношения между Государственной миграционной службой и консорциумом «ЕДАПС» (производителем персонифицированных документов) являются конфиденциальной информацией.

В то же время в п. 2 Постановления КМУ от 04.06.2007 г. №795 действительно было такое требование, как оплата дополнительной услуги — стоимости бланка паспорта гражданина Украины для выезда за границу. Однако данная норма была исключена и с 01.01.2012 г. не применяется.

А все суммы, уплачиваемые как за административные услуги, уже содержат в себе стоимость бланка (Постановление КМУ от 26.10.2011 г. №109Cool.

Что касается оплаты других услуг, которую могут потребовать при подаче заявления на получение загранпаспорта, то законные основания для этого (соответствующее постановление КМУ) отсутствуют.

Поэтому в силу всего вышесказанного мы делаем вывод: свои права следует ОБЯЗАТЕЛЬНО отстаивать в суде. Как показывает судебная практика, это имеет результат: за выдачу загранпаспорта законной является уплата только государственной пошлины в размере 170 грн.

Автор: Канарева Наталия

Источник: «Дебет-Кредит»

Не нужно меня обижать, я девочка ранимая, чуть что-сразу в слезы… а потом с заплаканными глазами так сложно понять кому попадаешь лопатой по голове…
Девушка
Дякую всім. Було весело! (с) Mr. Green
Перейти до сайту учасника Шукати всі повідомлення учасника
Argal Немає
Писатель
***

Повідомлень: 491
Приєднався: Feb 2012
Киев
Nissan X-Trail diesel
Повідомлення: #5
17-03-2013 19:27 RE: Житель Запорожья добился в суде права получить загранпаспорт за 170 грн.

На неделе буду себе загранпаспорт делать - проверю теорию на практике)))
Шукати всі повідомлення учасника
МаксЫм Немає
Кулибин
***

Повідомлень: 333
Приєднався: Dec 2011
Энергодар.
octavia A5 FL 1.8 TSI
Повідомлення: #6
17-03-2013 22:11 RE: Житель Запорожья добился в суде права получить загранпаспорт за 170 грн.

ну и че он доказал? Чисто спортивный интерес. Я тож когда-то таким спортом занемался. Хлопотное и не благодарное это дело.
Шукати всі повідомлення учасника
Šved Немає
bor i riket
*****

Повідомлень: 1 657
Приєднався: Jan 2010
Stockholm
Volkswagen passat B8 BiTurbo
Повідомлення: #7
17-03-2013 22:33 RE: Житель Запорожья добился в суде права получить загранпаспорт за 170 грн.

(17-03-2013 19:27)Argal :  На неделе буду себе загранпаспорт делать - проверю теорию на практике)))

удачі в цьому не легкому і нервовому ділі Hello!Дружба незабудьте потім відписатись тут Попкорн

VW Passat B8 bi-turbo
Шукати всі повідомлення учасника
Grizzly Немає
ДОБРЯК
*****

Повідомлень: 1 701
Приєднався: Sep 2010
Львів
Octavia ІІ 1,8 TSI MG була, VW Golf SportWagen 2.0 TDI DSG6
Повідомлення: #8
17-03-2013 22:39 RE: Житель Запорожья добился в суде права получить загранпаспорт за 170 грн.

аплодую стоячи Дніпропетровській адмінапеляціїПрыгаю от радости
Шукати всі повідомлення учасника
PANik Немає
Ронин
****

Повідомлень: 881
Приєднався: Mar 2009
Дніпро
Сузір'я Стожари AWD
Повідомлення: #9
17-03-2013 23:17 RE: Житель Запорожья добился в суде права получить загранпаспорт за 170 грн.

Самое интересное, что он его не получил.
И апеляции никто не отменял. Воот и поглядим чем это закончится.
А так он реально Дон Кихот в самом хорошем понимании.
Против системы и таких барышей - шансов "0".
Шукати всі повідомлення учасника
Porter Немає
Інженегр
*****

Повідомлень: 2 205
Приєднався: Oct 2010
Львів
Oсtavia Tour 1.6i BFQ 2008
Повідомлення: #10
18-03-2013 16:26 RE: Житель Запорожья добился в суде права получить загранпаспорт за 170 грн.

А найгірше, що у нас не працює прецендентне право. Тобто комусь задовольнили а комусь відмовлять у тій же ситуації...
Мужику респект! Hello!
Шукати всі повідомлення учасника
Тема закрита 


Можливо схожі теми...
Тема: Автор Відповідей: Переглядів: Останнє
Question получить видео с камеры "Безпечне місто" bost1ng 16 4 664 21-01-2023 09:22
Останнє: Porter
  Права, тех паспорт - восстановление. Эдгар 22 12 225 12-02-2020 21:33
Останнє: makell
  ДТП с участием троллейбуса - как получить возмещение ущерба? Provato 36 10 796 24-06-2018 20:50
Останнє: Vtf
  Гайцы больше не имеют права штрафовать на месте zhenya345 53 14 198 02-09-2015 11:59
Останнє: Брдэ
  Как восстановить права и тех. паспорт? Tarakan 12 4 414 28-04-2014 08:48
Останнє: granik
  Текст заявы о моём отсутствии в суде.. Vlad1358 9 2 267 24-01-2014 12:15
Останнє: Vlad1358
  Временные права и копия паспорта Kalinka 4 2 646 18-01-2014 19:06
Останнє: Kalinka
  права споживача Чебишов 1 1 591 21-09-2013 00:04
Останнє: Flagman
  Как получить выплату по КАСКО в полном объеме lubitel27 4 2 275 29-07-2013 09:10
Останнє: nika
  Мінсоцполітики: Одинокі батьки отримали рівні з одинокими матерями права Lady 1 1 450 13-06-2013 17:41
Останнє: SOA

Швидкий перехід:


Переглядають: Гості: 1