Vitaly_N :конечно понесло, пытаюсь разобраться в прописных истинах, но, видать, умом не вышел, третий раз пытаетесь научить меня плохому.... вы успели рассказать два абсолютно разных факта в одном описании сего эротического процесса использования 5W50 в двигателе AME, спор ради спора не интересен, прописные истины по маслу, теории и расчёту ДВС описаны давно в первоисточниках, чудес последнее время с 1984 года не замечал...
Але чомусь замість того щоби обговорювати прописні істини та два абсолютно різних факти (які доречі?), Ви почали сперш пропонувати залити 75W90/140, а потім взагалі перейшли до "
механических потерь по узлам и агрегатам двигателя: в ЦПГ (40-60%) и КШМ (20-30%), и трение тут не причём".
Теорія можливо у вас і не сильно змінилася з 1984-го року, але не думаю що цю освіту ви здобували за кордоном та у ній щось було про сучасні двигуни, які пішли у виробництво, наприклад: 1993 – TDI, 1995 – GDI, 2006 – TSI. – У цілому це ті ж двигуни, але не такі та з принципово ширшою теорією. Та й до олив, як ми вже говорили, почали висувати подальші вимоги з 1997-го року. – Хоча у принципі усе теж саме з моменту появи ДВЗ.
Я теорію поважаю, але знаю що усе змінюється і що на практиці виявляється відмінність.
Vitaly_N :доказанный факт - температура воздуха незначительно влияет на температуру двигателя при исправной СО
А мені і не треба доводити – наперед зрозуміло, що ХХХ кг алюмінію, сталі, та ОР не так просто швидко розігріти вцілому. Просто треба правильно розуміти, що "температура двигателя" = "якась середня температура усіх його складових", але ще буде температура картера з маслом, чи впускного колектора під капотом і це буде мати свої наслідки.
Vitaly_N :моя на это потратил 1,5 года и затрахал почти всех в НИЛ
пол года лепили установку с горячим воздухом в 50 градусов)))
А що, фізику відмінили? Чи ви не вірите термометру?
На старих авто термометр гірше інтегрує значення і там гано видно як температура плаває ~+/-5С.
Vitaly_N :ВЫВОД: для уставшего двигателя АМЕ самое лучшее масло 5В50 и прекращаем обсуждение...
Ні – не висновок. Один з практичних варіантів, причому з конкретним M1 5W50 (бо наприклад у Liqui Moly Molygen 5W-50:
Viscosity at 40 °C DIN 51562 mm²/s 130
Viscosity at 100 °C DIN 51562 mm²/s 19.5
Viscosity index DIN ISO 2909 170)
і цей вибір був обгрунтований (не маркетологами), а потім перевірений практикою.
Можна було би усе перебрати, перемити, замінити ГК з іншими запчастинами та знову кататися на 5W40 або забити на усе початково та пожиттєво доливати напівсинтетику 10W40 "бо їсть оливу" і слухати як починають постукувати ГК. – У кожного свій вибір.
P.S. Так що за прописні істини та два абсолютно різних факти?