bumblebee93 :Та не треба так категорично,шановний Serg. Фізику,мабуть,я краще вас знаю. Я висловив свою думку....а ця машина для випробування мастил визнана багатьма науковцями. Сталь-не відаю якої вона марки,але це ролики та обоймі підшипника. Якщо у вас крім теорії є ще й практичні приклади,то ми всі залюбки на них подивимося
Так,і до речі якщо мастило не мало робочої температури і добре змащувало пари тертя,то воно мабуть краще ніж те,що на холодну робило задири на ролику. На мою думку небагато користувачів будуть дискутувати,що кастрол краще мотюля!
Ну так давайте про конкретику... (раз дійшло до порівнянь)
Нагадати коли вперше було застосовано дисульфид молібдену? – Так що, він є найкращою оливою для ДВЗ?
Порівняння моторних олив просте: однакові двигуни розбираються, обміряються пари тертя, збираються та на стендах одночасно однаково відпрацьовують на одному паливі різні режими на різних оливах. Через N мотогодин розбираємо і дивимось на стан та обміряємо пари тертя. – Порівнюємо і отримуємо объєктивний результат, з претензією на істину.
Про машинку:
0. Амперметр дуже інформативний. А асинхронний двигун – взірець точності кількості обертів на хвилину і моменту на валу.
1. Зашкурювання не відновлює поверхню і не гарантує однакової шорсткості та стану поверхні (геометрія, мікрорельєф).
2. Після зашкурювання (раз вже так) треба як мінімум знежирити щоби видалити залишки попередньої оливи.
3. Ця машинка досить специфічно перевіряє мастила і не дає ніяких об'єктивних характеристик як таких. – Не факт що різниця у її результатах буде відповідати різниці реального застосування оливи. = ДЕМОНСТРАЦІЙНИЙ МАРКЕТИНГОВИЙ СТЕНД.
4. Будь-який науковець скаже, що треба вивчати результати через однакові N обертів при зусиллях що створені гирями (набором), а не рукою (про ідентичні змінні пари уже писав). – Вимірювати ступінь зносу і не забувати про температуру.
5. Олива за +20С може гарно змащувати і мало відрізнятися від іншої, але при +100С буде надто рідкою і неспроможною утворити плівку, що в результаті призведе до набагато більшого зносу (хоча на +20 результати майже не відрізнялись). А може бути і навпаки – розігрів дозволить утворити тонку плівку і краще змащувати контактні поверхні.
6.
До сталі, призначеної для виготовлення підшипників ставляться вимоги по забезпеченню максимального опору контактній втомі та стиранню – тому мене беруть сумніви що це закалені ролики з підшипника.
7. На Motul можна

але якщо для двигуна не буде різниці у зносі (не забуваємо про якість палива), то навіщо платити більше? Тим більше що не тільки олива впливає, але й сама експлуатація – починаючи від водія і закінчуючи кліматом.
8. Якщо Motul застигає при -39C, а Castrol при -45С та має меншу в'язкізть при -30С у 6000, то він НЕ буде кращим за Castrol за певних [зимових] умов і навпаки – тут немає предмета дискусії бо є об'єктивний параметр (і це тільки один з, усе інше – предмет релігії).