(19-10-2018 13:37)SergM : 90% ємності після 300 000 км пробега (~15 років) – це як? Нятягнули відомий виріб на глобус чи Теслі вже є 15 років? По-друге – 90% та 300 тис. – за який час, у якому режимі та де – у Техасі чи Флориді?
Яким чином втрата ємності гальмує, якщо технологічно акумулятори принципово старіють і вилазять недоліки?
Перш за все, Я не апологет Тесли (наприклад, вважаю БМВ i3, більш інженерно досконалим) хоча визнаю "чарівні пендулі", які вказана компанія відвісила традиційному автопрому. Важаю, статтю трохи поверхневою та однобокою (погляд під кутом Тесли), однак, в цілому основий меседж передано правильно.
Щодо Ваших питань:
ТУТ документ Гугл, який заповнюють власники різних моделей Тесли в різних регіонах Світу. На підставі даних цього документа зроблені висновки у статті.
Ось на підстваі цього чарту можете подивитись лінійну регресію між збереженням ємності тв пробігом (пробіг у 250-300К км не обовязково - 15 років),
[attachment=102186]
а на підставі цього чарту лінійна регресія між збереженням ємності та віком пакету батареї
[attachment=102187]
Вказані чарти показують, що твердження автора статті, хоч і має перебільшення, але базується на данних та має право на існування.
Цитата:До тогож вже як 3 роки мали б бути нові покоління акумуляторів...
Тесла використовує трохи інші батареї, ніж всі інші автовиробники... Мені важко сказати, що Ви маєте на увазі під новим поколінням 18650 акумуляторів (21700?)
Але, я наприклад, не згоден з цим твердженням автора:
Цитата:Кроме того, у «тесл» батарея состоит из нескольких тысяч цилиндрических литиевых элементов, между которыми проложены трубки с охлаждающей жидкостью. Другие автопроизводители, с меньшим опытом в электромобилях, вместо этого имеют несколько сотен более крупных литиевых элементов. Неправильный подход к проектированию батарей дает и более медленное пополнение зарядки...
Оскільки, менша кількість призматичних блоків у Самсунг чи пакетів еЛДжи дозволяє краще балансувати пакет батарей, та зменшує втрати енергії при заряджанні авто.
Для мене кардинально нове покоління - це твердотільні батареї, але ця технологія тільки в розробці, і для виходу на ринок потрібно буде ще років з 10...Хоча, я бачив матеріали про старт виробництва з 2019 рокук напів-твердотільних батарей.
Виробництво батарей збільшується, і могло значно зібльшити темпи, але мав та має місце "саботаж" традиційного автопрому (особливо німецького, і особливо ВАГ). Чого варте скиглення в цьому місяці топів з менеджементу БМВ та Фолькса, що "зсув у технологіях в строну електроавто" приносить їм глибокі емоційні та психічні страждання )))