Цікава тема. Сам недавно пройшов шляхом пошуку життя після Шкоди. Продав Фабію Седан і поставив за мету знайти ідеальну машину за 30-40 тисяч доларів для їзди по асфальту і можливістю впевненого пересування по вседоріжжю і снігах. Паралельно використовую Citroen C4 Grand Picasso - тому вимоги до зручності і просторості салону мав дуже високі (мій зріст 185 - нічого особливого). Також після Фабії мав дуже високі вимоги до чіткості керування автомобілем. Обов'язковим також була автоматична коробка передач. Варіанти БУ не розглядав, можливо даремно.
Цей шлях я вже пройшов. Можу поділитися своїми ОСОБИСТИМИ враженнями від численних тест-драйвів і катання по салонах.
Як фанат Шкоди перший варіант, про який я подумав був Skoda Yeti. Технічно бездоганний. По описах і статтях - ідеальна машина для мене. Почекавши поки Yeti з'являться в Україні прийшов в салон подивитися вживу - і розчарувався. Це не універсальний автомобіль, а міський дамський мікропаркетник. При солідній ціні біля $30 тисяч за нормальному комплектацію Yeti виглядав просто смішно. Довелося його забракувати за неймовірно тісний салон, мікронний багажник і ціну мало не повноцінного джипа. Це було розчарування року
Наступним логічним кроком було розглянути Skoda Scout. Машинка достойна у всіх відношеннях. Але ж ціна! В базовому варіанті нема навіть кондиціонера. Реально машинка в адекватній комплектації легко дотягує до $35 тисяч. При тому, що вона таки тіснувата: і верхня лінія лобового скла тисне на очі, і коліно впирається в бороду, і салон досить примітивний... порівнюю ж із Сітроеном!
Промучившись кілька днів сумнівами таки вирішив відмовитися від Шкоди. Не підійшли вони по моїх критеріях.
Що я відкинув зразу:
Mazda CX7/CX9 - дуже прожорливі. Поговорив зі знайомими, які їх мають - вирішив не брати.
Chevrolet Captiva - допотопне морально застаріле відро. Знімати з двигуна 2.4 аж 133 кінські сили - то вже навіть не смішно.
Ford Kuga - мікроскопічна машинка в стилі Yeti, але з цінами поза $40k. Покупка Yeti мені виглядає сумнівним рішенням, покупка Куги - то вже треба бути повним ідіотом. Краще вже Єті.
Renault Koleos - дизайн мабуть в SsangYong Rodius вкрали. Печальний з вигляду. Я не можу їздити на такій печальній машині.
Honda CR-V - неоднозначні відгуки на форумах. Надто велика орієнтація на асфальт. Якщо вже шукаєш асфальтову машину без натяків на оффроад - оптимальніше шукати щось в напрямку Octavia чи SuperB. В чому суть брати великий сарай, який у всьому гірший, ніж SuperB? Для чого йому такий кліренс, якщо він не зможе ним скористатися?
Hyundai Santa Fe - оглянув в салоні. Надто помпезна. По відгуках на бездоріжжі - ніяка. Класна машина для пантів. Але що за панти їздити на корейцях? Ще більше мінусів, ніж у CR-V. Але є багато цікавих штук у ній. Наприклад дизель.
Інші машини я тестував більш прискіпливо:
VW Tiguan - дорожча версія Yeti. Такий самий тіснуватий. Сервіс суттєво дорожчий. Skoda як бренд для мене має значно більший авторитет, ніж VW. Ходові характеристики сподобалися. Ціна - не сподобалася. Плюсів трохи є, але мінусів набагато більше. Вже логічніше купувати Skoda Yeti, якщо хочеш мікроджипчика для дружини.
Subaru Forester - спаплюжена машинка в новій версії. Поки не спробував поїздити - думав що субароводи зі стажем перебільшують. Від попереднього Форестера не залишилося ніякого драйву. Сильно заточена на погані дороги і м'якість ходу на ямах. Не підходить мені по початкових вимогах. Ціна - як в Yeti. Кому тоді потрібен Yeti?
Hyundai Tucson - жахливе ватне кермо. Машина валка, дуже співчуваю тим, хто їздить на цьому по рівних дорогах на довгі дистанції. Покатався - вирішив що то всі джипи такі тупі і мабуть я ніколи не зможу їздити на них. Це вже потім, коли їздив на Kia Rio, я дізнався, що ватність і тупість керма, то не ознака джиповості, а ознака корейськості. Бензину їсть трохи забагато, навіть з малим моторчиком. Вцілому - адекватна машинка для тих, кому байдуже драйв, а головне щоб було чим мішки з картоплею возити. Такі люди вже почали пересідати на Туксони з Жигулів. Створюють менше заторів - і то добре.
Mitsubishi Pajero Wagon - взяв покататися в товариша. Переконався, що джип необов'язково повинен мати ватне кермо і тупий розгон. Навіть з найменшим трилітровим моторчиком машина вразила мене динамікою, чіткістю поведінки на дорозі. Здавалося, що їдеш на спортивному хечбеку, а не на великому сараї. Сірі дилери пропонували мені високу комплектацію за $38k. Шкода, що мені джипа не потрібно. Точно би взяв його
VW Tuareg - під враженням від Вагона вирішив потестувати Tuareg. Сумно. Тісний салон. Закривання дверей зі звуком пустої консервної бляшанки. Дубовий неприємний пластик. Даремно я спочатку на Вагоні покатався
Nissan X-Trail - феноменальна машина. Суперовий люк. Море місця для водія і переднього пасажира. Тіснота в другому ряді. Хороші комплектації, багато зроблений салон, хороші позашляхові можливості, погана поведінка на асфальті. Фантастичний багажник. Я би купив цей автомобіль навіть незважаючи на надто м'яку підвіску. Поки не потестував її у русі. 2-літровий двигун з варіатором виявився феноменально тупим. Заради цієї машини я вже був навіть готовий відмовитися від варіатора і взяти більший двигун з ручкою. Знайшов у знайомих такий варіант - і чуда не сталося. 2.5 з ручкою виявився трохи шустрішим, але все одно недостатньо. Хронічні негативні відгуки на форумах плюс шалено дорогий сервіс довершили справу - я з X-Trail не дружу.
Mitsubishi Outlander XL - найадекватніша машина. Варіант з люком - тісний. Щоб не впиратися головою в стелю люк краще не брати. Та й виглядає той люк сміховинно після лючища X-Trail. Обладнання непогане - без фанатизму, але мінімум є. Місця в салоні достатньо. Ідея з розкладним бортом багажника - цікава і практична штука. Тест драйв - море задоволення. Бензиновий мотор 2.4, варіатор. Динаміка просто супер, особливо якщо порівнювати з попередниками. Керованість - просто супер. Машина велика, але слухається керма просто філігранно. Варіатор працює бездоганно. З негативного можна згадати лише жадність Ніко: дорогуще обслуговування + періодичність ТО кожні 10 000 км. А також досить сумнівні відгуки на форумах. Тоді я згадав, що є ще
Citroen C-Crosser, ідентичний до Outlander XL, але дешевший, з оригінальнішим дизайном і періодичністю ТО кожні 15 000 км. Брат їхній Пижик мені не сподобався по дизайну.
Якби Citroen вмів хоч якось продавати свої автомобілі в Україні - був би я їздив вже на C-Crosser, але в офіційного дилера мені сказали приблизно таке: "прийдіть за 3 місяці і тоді ми зможемо сказати коли ми зможемо повідомити Вас коли будуть ці автомобілі в Україні". Довелося знову повертатися до Outlander XL.
І тут зовсім випадково я потрапив на тест-драйв
Subaru Outback 2010. Про Outback я судив по попередній моделі - класний повний привід, але тіснющий салон і купа дурних проблем. Зато нема рамочок на вікнах

Одним словом - машина, яку я би не брав ні при яких обставинах. Але виявилося що у версії 2010 вона стала більшою і кофортнішою. Тест-драйв показав, що вона рулиться навіть краще, ніж Outlander XL, а динаміка двигуна 2.5 з варіатором перевищує абсолютно все, що я тестував до цього часу. Одним словом я купив Outback 2010.
Машина ідеальна для мене. Місця в салоні - море. Про якісь там тести типу "сісти за собою" навіть мова не іде. Швидше "сісти за собою закинувши ногу на ногу два рази". Підвіска зібрана як в спортивної машини. В повороти входить навіть краще, ніж маленька Фабія (ну, тут і повний привід добряче допомагає). Кермо гостре і адекватне. Думав, може тоді буде некомфортно на ямах - куди там. Колеса на 17-дюймових дисках ігнорують більшість ям, передаючи на кузов лише удари від найбільших. Спеціально поїхав у Славське на вікенді - недавно на тій же ж дорозі на ямегах мій суперм'який Сітроен чуть з мене всю душу не витряс. Субарик ту дорогу навіть не помітив. Комплектацію взяв найдешевшу, але і вона радує всякими там ксенонами і двозонними кліматами.
Недоліки:
1. Судячи з форумів - єдиний недолік це рамочки на вікнах. Мені не заважають - в чому прикол?
2. Це перший мій автомобіль де в інструкції написано "гріти двигун поки не погасне синя лампочка". А це 1-2 хвилини влітку! А як же ж екологія???
3. Щітки лобового скла працюють сумно. Навіть на Фабії чистили значно краще. Ще не придумав що з тим робити.
Поки катаюся. Щастю від покупки нема меж
Щось багато буков вийшло. Сорі, більше не буду. Що значить що ще під враженням від перших 500 км