(17-06-2015 19:40)Шкодчук : (16-06-2015 09:19)YURIY-KI : ... 90% свиней купляються на фермах, де їх годують преміксами. питання тільки в тому якими преміксами годують...
трохи уточню... на фермах свиней годують комбікормом, який складається з:
1). зернова група (ячмінь, кукурудза, пшениця, ...): 60-80%;
2). білкова група, більше рослинного походження використовується із-за ціни (соєвий або соняшниковий шрот, макуха, дріжджі кормові (з відходів при виробництві спирту), горох...): 10-25%;
3). макроелементи: 1-3%;
4). вітаміни та мікроелементи: 0,2-0,5%;
5). БАДи (біолгічно активні добавки, речовини): 0,01-0,1%.
До БАДів відносяться:
стабілізатори мікрофлори кишечника, підкислювачі, ароматизатори, антиоксиданти (природні та синтетичні), ферменти, сорбенти токсинів (органічного та мінерального походження), антибіотики.
Як на мене, зі всього цього слід боятися тільки антибіотиків. Але далеко не всі їх використовують. При правильному утриманні і годівлі вони не потрібні.
А те слово, яке всіх лякає "премікс", воно складається з пунктів 3,4,5 і, зазавичай, не перевищує 3,5 % - 4 % в складі готового комбікорму.
Виробляются в Україні або завозяться з європейських країн.
БВМД (білково-вітамінні мінеральні добавки): складаються з пунктів 2, 3, 4, 5 - не більше 30 % в складі готового комбікорму.
Стандартна вага свині на кінець утримання: 110 - 115 кг може досягатися за 175 - 180 днів при правильному утриманні та харчуванні.
М'ясокомбінати не люблять, коли багато сала, зараз свиней приймають в київській області за ціною десь від 27 до 34 грн. за кілограм живої ваги.
Як бувший начальник комбікормового заводу підтверджую написане.
Крім того,до рецепту комбікорму входять:
цукор,сіль,харчова сода,сухе молоко,рибне борошно,крейда,висівки та олія. При чому на моєму виробництві використовувалася саме соняшникова олія.
Антибіотики використовуються вкрай рідко і не для усіх груп свиней. Тільки лиш у випадку виявлення захворювання. При чому,після використання антибіотиків,дозволяється забивати свиней не раніше ніж через місяць після закінчення курсу лікування. Доля антибіотику зовсім мала-10 грам на тону готового корму.
Теж саме стосується й преміксу. Оскільки він доволі дорого коштує,виробники намагаються якомога менше додавати його в корм.Навіть згадані Вами 30% це дуже й дуже багато. Максимум до 10% і то,це для більш молодшого віку свиней.
Стандартна вага свині на кінець утримання (у всякому разі в нашій корпорації) становить 90-110 кг. І не більше. Інакше,мясокомбінат знижує ціну на живій вазі мотивуючи це тим,що при більшій вазі свині робляться "сальними",що не дуже гарно у виробництві ковбас. Взагалі то,у нас були випадки,коли окремі породи свиней досягали ваги 90 кг за 4 місяці.
Побачивши як відносяться і скільки грошей вкладається у великій корпорації не тільки до годівлі,а й до самої системи вирощування свиней (кондиціонування приміщеннь,теплі підлоги круглий рік,купання кілька разів на день,кращі світові спеціалісти в області свинарства) вважаю що даний продукт заслуговує на більшу довіру ніж вирощене деінде.
Закінчилася ера колгоспів з дармовим або "за могорич" зерном,яким селяни вирощували повністю екологічно чисте мясо. А на куплене зерно,дуже не погодуєш....
Якось так.