Оригинальное дополнительное оборудование и запчасти для Volkswagen AG (Volkswagen, Skoda, Seat, Audi)

[-]
Форуми
Пошук
Правила форуму
Тема закрита 
Поїздка до Таджикістану
Автор Повідомлення
Rostiq Немає
Авіатор
***

Повідомлень: 662
Приєднався: Feb 2006
Київ
VW Golf+ 1.6AT
Повідомлення: #1
17-02-2012 15:30 Поїздка до Таджикістану

Вирішив поділитися власними враженями від нещодавньої поїздки до славного міста Душанбе, столиці Таджикістану. Поїздка була ділова, на запрошення таджикської авіакомпанії, але було небагато часу трошки познайомитися з містом та його мешканцями.

Отже, дістатися туди найшвидше літаком. Так як прямого авіасполучення між Україною та Душанбе поки що немає, то довелося летіти через Москву (аеропорт Домодєдово). Переліт до Москви - МАУ, нормальний сервіс, без особливих пригод.
Далі - Москва-Душанбе, таджицька авіакомпанія Сомон Ейр. При реєстрації на рейс таджиків стоїть ціла юрба таджикських гастарбайтерів, яких по черзі до стійки підпускають, як я зрозумів, співробітники авіакомпанії (такого немає на стійках реєстрації інших авіакомпаній). Якщо хочешь пройти без черги, то за певний бакшиш співробітнику можна скоротити час очікування в черзі (сам не пробував, але бачив). Юрба була десь чоловік під 180, російські міліціонери час від часу видьоргували самих забитих з вигляду таджиків, перевіряли в них документи, та збивали гроші (мабуть за порушення міграційного режиму). Роздивляючись навкруги, помічаю, що на рейсі я буду чи не єдиною білою людиною (європейцем), починаю розуміти, які відчуття випробовували африканські студенти в радянські часи в публічному транспорті. Коротше, весело))

Дочекалися посадки, на лінії літає Боїнг-737-900 (до речі, у Сомонів перші та єдині два 737-900 на всю авіацію СНД) - літаки прийшли з заводу Боїнга восени минулого року. Всередині скай-інтер'єр, всі написи англійською та таджицькою мовами, у потолці вбудовані ЛСД-монітори, у кріслах аудіо-виходи (в бізнес-класі - персональні монітори з можливістю ігор) - коротше, нашим Аеросвіту та МАУ ще далеко в цьому сенсі))) Поки йшла посадка, поруч припаркувався В777 Еміретс - краса)     Літак був майже повністю заповнений (а це 180 крісел), при тому що мінімальна вартість квитка в одну сторону складала близько 300 євро в одну сторону. Отакі бідні гастарбайтери. Хоча і летіти неблизько, біля 3тис км, близько 4 годин льоту..

Далі політ - все добре, в польоті ввімкнули монітори з ейр-шоу, де видно параметри польоту та місцезнаходження літака в даний момент - на трьох мовах - російською, англійською та арабською (хоча таджики зовсім не араби, а перси за походженням, ну то таке..).
   

Прилітаємо в Душанбе, вже темно. Розгружаємося з літака, так як мене зустрічали, то запрошують у віп-автобус (щось типу пазіка), де на всіх віпів не вистачило місця, деякі стояли). Благо, що їхати прийшлося аж метрів 50 від літака до терміналу. У автобусі виявилося, що таки були білі люди і там (тільки мабуть у бізнесі). Проходимо кордон, все доволі просто, але з місцевим колоритом. У загальній черзі вже місцеві міліціонери видьоргують іноземців з юрби, та проводять їх через кордон без черги, а потім просять бакшиш за сервіс)) Сам був свідком)) При чому всі прилітають без місцевої валюти, в основному або рублі, або долари. Тим і розплачуються)

Саме місто оточене горами, напередодні мого прильоту випав сніг, але температура була десь близько нуля (в порівнянні з нашими морозами в мінус 25-29,то там тепло було). Вологість також висока. Всі місцеві кажуть, що в цьому році дуже холодна зима для них.. Саме місто дуже нагадує за архітектурою та стилем старі райони Сімферополя (принаймні мені так здалося). Дуже багато дерев - чінар, які влітку створюють тінь над вулицями.

Перед поїздкою та почитавши про новітню пострадянську історю Таджикістану, я очікував побачити щось на кшталт Афганістану (з фільмів і фото 80-х років) з ішаками на дорозі та купою жебраків. Нічого подібного, хоча Таджикістан є найбіднішою країною Середньої Азії (не кажучи вже про Росію, Украіїну, Грузію і т.п.), на дорогах всі на авто, купа джипів останніх моделей Каєни, К'ю7, Лексуси, хоча 80% всього автопарку - іномарки 90-х років випуску. Як мені розказали, що ціни на авта у них найнижчі в регіоні, машини женуть з Еміратів та Литви. Офіційні автосалони тільки но почали з'являтися. Було приємно, що одними з найперших офіціалів стали ФВ та Шкода))) Хоча такої кількості турів як у нас я не бачив, але пару нових супербів помітив)

Поселився в доволі дешевому готелі Пойтахт (ніч - 60 доларів - хоча по міркам Таю чи будь-якої азійської тур-країни - це вже майже люкс, але там ситуація як і в нас - або космос-ціна, або отака..). Готель 80-х років народження, все зроблене на перекосяк, опалення у батареях не працює (як мені сказали, що опалюється тільки центр Душанбе), грівся кондиціонером - так і не зігрівся, бо з двох кімнат номеру кондер був тільки в одній, а ліжко - в іншій), допомогла ковдра.. В номері бойлер з гарячою водою, телевізор на 14 дюймів з багатьма російськими каналами, ББС та єврон'юз + пара місцевих каналів, непрацюючий холодильник (та й справді - якщо в номері +10, то для чого холодильник).. Коротше, жити можна, слава богу, що був всього півтора дні.. Інакше треба шукати більш придатний для життя готель.

Про обмін грошей - у всіх обмінках однаковий курс обміну, купівля 4,83 сомоні за 1 долар, продаж - 4,85 сомоні за 1 долар. Більшість обмінок працюють до 6-7 вечора (хоча починають працювати з 8 ранку), але є деякі, що працюють і пізніше 7 години (вдалося і такі знайти).

В продуктових магазинах є все, що потрібно. Купа українських товарів - соки Садочок, Сандора, цукерки Рошен (це те що побачив з ходу..), мабуть є багато чого ще.

Наступного дня після зустрічей, мої партнери провезли мене центром Душанбе повз урядових та президентських споруд. Вдалося сфоткати найбільший в СНД стяг та флагшток     Дійсно доволі великий прапор (як кажуть вага полотнища більше 60 кг). Все це на фоні красивих гір.

Також вдалося сфотографувати президентський палац     , навкруги пустка, зупинятися не можна. Міліція на кожному кроці. При чому поряд парк, і на тротуарі стоять цілі групки одних жінок (!) які у світловідбиваючих жилетах лопатами та льодорубами ламають лід на тротуарі парку.. Стало їх дуже шкода..

Увечері пішки пройшовся до пам'ятника засновника держави саманидів (предків таджиків) - Ісмоїла Сомоні     Біля монумента зустрічають мене чотири міліціонери в формі радянської міліції (але з власними нашивками), цікавляться як у мене справи, звідки я, що роблю в Душанбе, коли назад.. взагалі дуже привітні.. Потім кажуть, а ми отут добову зміну на холоді стоїмо, і в нас нема каптьорки ніякої, нічого.. Ну тут я розумію до чого вони хилять.. Ну вони потім допомагають і питають чи є в мене українські гроші. Я здихаю з полегшенням, даю їм гривню - вони щасливі як діти, а я поспішаю покинути це місце)))

Окремо про рух в Душанбе - дуже специфічна система, незвичні світлофори. Автомобіль може запросто просто так зупинитися в крайній лівій смузі дворядного руху.. Підрізають так, що аж страшно.. Водії там мабуть з залізними нервами чи чим там ще..)) Після цього, наші київські водії виглядають взірцями дисциплінованості та чемності на дорозі (навіть маршрутчики).. Також було забавно побачити таке явище як маршрутка у вигляді легкового авто - їде легковушка з номером на лобовому склі - зупиняєш та їдеш з ним як по маршруту. В основному, катаються старі деу та опелі, але бачив і кемрі року так 2003-го з номерком)) Маршруток таких великих як наші богдани там немає, але є маленькі тойотки чоловік на 8 плюс російські автобуси та тролейбуси Ліази.
Дороги центральні гарної якості, звертаєш в сторону - боюри як і в нас))..

Щодо мови та нерозуміння мови аля Равшан та Джумшут - то це дуже великий стереотип, більшість говорить російською так як і ми. Із 7 мільйонів населення Таджикістану - близько 3 млн чоловік на заробітках в Росії, багато там живуть довго і вже мають подвійне громадянство... В основному за рахунок переказів гастарбайтерів країна і живе.. Ну може, ще десь за рахунок наркоторгівлі з сусіднього Афганістану)))

Коротше, країна безумовно цікава та варта того, щоб там побувати. Люди доволі дружелюбні та привітні, кухня теж смачна та недорога. Влітку дуже радять відвідати гірські райони Паміру з озерами або здійснити подорож до долини Вакх, де протікає Пяндж та проходить кордон з Афганістаном.. Хто зна, може і доведеться ще там побувати)

Соррі за багато букв. Може, комусь буде цікаво..
Шукати всі повідомлення учасника
and.loboda Немає
Рассказчик
**

Повідомлень: 193
Приєднався: May 2011
Львів
Skoda Oktavia Tour 1.6 2007
Повідомлення: #2
17-02-2012 17:14 RE: Поїздка до Таджикістану

Дуже гарний звіт! Прочитав на одному диханні!Respect
Шукати всі повідомлення учасника
andron k Немає
Мегаписака
*****

Повідомлень: 1 775
Приєднався: Oct 2010
Харьков, Алексеевка
Octavia A 5 была, Kia Cerato new
Повідомлення: #3
17-02-2012 17:27 RE: Поїздка до Таджикістану

Спасибо, почитал, хорошо написано.

Жизнь, как коробок спичек, относится к ней серьёзно - смешно, относится к ней небрежно - опасно.
Шукати всі повідомлення учасника
Maris Немає
Рассказчик
**

Повідомлень: 100
Приєднався: Nov 2010
Киев
Румстер
Повідомлення: #4
18-02-2012 10:07 RE: Поїздка до Таджикістану

Спасибо!
интересно написано.
Я так понимаю туристическая отрасль не развита,поэтому путишествие на любителя.
Может быть непредсказуемо и экстримально.
Шукати всі повідомлення учасника
vas'ka Немає
Uchebnik
***

Повідомлень: 364
Приєднався: Feb 2009
Киев
Octavia Tour
Повідомлення: #5
18-02-2012 16:49 RE: Поїздка до Таджикістану

Respect за звіт!
Шукати всі повідомлення учасника
s_e_m_e_n Немає
САМЫЙ КРАСИВЫЙ КИСЮН
*****

Повідомлень: 3 840
Приєднався: Jul 2011

OPEL Insignia
Повідомлення: #6
18-02-2012 20:19 RE: Поїздка до Таджикістану

Спасибо, очень интересноRespect
Шукати всі повідомлення учасника
CIM Немає
Рассказчик
**

Повідомлень: 109
Приєднався: Jul 2011

Skoda Octavia A5 Combi. 1,8TSI, Elegance+. červený
Повідомлення: #7
19-02-2012 00:31 RE: Поїздка до Таджикістану

привіт. цікавий звіт. ще раз пересвідчився, що ні казахстан (був та не один раз) ті Таджикистан (жодного разу не був), ні росссєя ні бєларусь (був багато разів) в тому стані, що є зараз ,та й і в кращій її іпостассі маасква, петрограф, пскофф, ну зовсім не по дорозі Україні. Конкретна азіатщина в стосунках влади до людей (і це не в плані розвинених мусульманських країн Іран , ОАЕ, бо був та бачив на власні зеньки ) а більш китайського відношення де люди - це БІОМАСССА. В арабів все по-іншому.Краще.
Одині відпочиваючі з Донбасу, (ми познайомились в одній колибі)-, вжили трохи, як годиться, коли ми були в Буковелі в цьму році на лижах) так от, під час дебатів вони запитали мене коронну фразу: " а как у вас с ВВП на душу, как работают предприятия..." і я зрозумів , капець, - вони запитали не яка зарплата у працівників, середня по регіону що є дійсно показник певного достатку , вони запитали чи працюють заводи """. Та пох. чи працюють, їх привласнили за копійки,- важливо, які зарплати платять власники, і як цінять працівників тих заводів власники підприємств . І виявилось , що на заході України, роботодавці більше цінять своїх працівників ,а ніж на сході країни. і це при тому, що заводів менше ніж на сході. Висновок: хочу жити в Україні і подорожувати як більшість цивілізованих європейців. Східняки, приїзджайте до нас!


дуже дякую за звіт. класно репрезентовано. удачі, та нових[/align] подорожей!
Шукати всі повідомлення учасника
Core(i5) Немає
веломаньяк

Повідомлень: 4 201
Приєднався: Oct 2010

A-5(FL)/1.8tsi-мкпп
Повідомлення: #8
19-02-2012 12:48 RE: Поїздка до Таджикістану

(19-02-2012 00:31)CIM :  І виявилось , що на заході України, роботодавці більше цінять своїх працівників ,а ніж на сході країни. і це при тому, що заводів менше ніж на сході. Висновок...
...не перебільшуйте "цінність" нашого роботодавця!Нема на Україні,в залежності від регіону,ліпшого або гіршого...Якщо хочете мою особисту думку,то в нас(Львівська обл.) гірше,ніж в Харкові...
(Востаннє це повідомлення було змінене: 19-02-2012 12:51 Core(i5).)
Шукати всі повідомлення учасника
Rostiq Немає
Авіатор
***

Повідомлень: 662
Приєднався: Feb 2006
Київ
VW Golf+ 1.6AT
Повідомлення: #9
20-02-2012 10:36 RE: Поїздка до Таджикістану

Дуже дякую за відгуки та побажання. Не все вдалося описати, що хотів, але радий, що і це було цікаво.
Щодо взаємин Росії та Таджикістану, то мені було цікаво дізнатися, чому так багато таджиків їдуть працювати саме до Росії, а не кудись ще. Виявляється, що тільки Росія надає гастарбайтерам (та мабуть і нашим також) можливість працювати на малокваліфікованих роботах - для законного перебування та працевлаштування достатньо оплатити патент - щось на кшталт авансової оплати подоходного податку із розрахунку 1000 рублів за місяць перебування. На скільки платиш вперед, стільки і можеш бути. Якщо патент не подовжено до нової дати, то за 15 днів з моменту закінчення строку дії маєш виїхати з Росії. Вони самі казали мені, якщо б Україна зробила щось подібне, то вони б з більшим задоволенням їздили до нас.
Останнім часом відносини між Душанбе та Москвою істотно погіршилися (через історію з льотчиками, які перелетіли з Афганістану до Таджикістану, де їх арештували за порушення кордону та хотіли посадити - після чого втрутилися ліліпути та пригрозили потрусити мігрантів у себе.. що російська поліція з успіхом стала робити, навіть після того як пілотів звільнили та передали Росії)... Хто був в Москві, то бачив скільки гастарбайтерів скрізь..
А ось доволі цікавий, як на мене, рекламний постер одного з мобільних операторів, який я сфотографував в залі очікування аеропорту Душанбе - на мій погляд, він доволі чітко показує реалії життя таджиків...    
(Востаннє це повідомлення було змінене: 20-02-2012 10:36 Rostiq.)
Шукати всі повідомлення учасника
lukas70 Немає
Писатель
***

Повідомлень: 477
Приєднався: Jan 2010
Киев
VW Sport Wagen
Повідомлення: #10
20-02-2012 13:32 RE: Поїздка до Таджикістану

А про досуг?
Шукати всі повідомлення учасника
Тема закрита 


Можливо схожі теми...
Тема: Автор Відповідей: Переглядів: Останнє
  Поїздка до Канева на авто Lusen 5 2 334 13-09-2019 19:47
Останнє: Lusen
  Зимова поїздка в Татри stal1n 4 1 271 22-11-2017 14:24
Останнє: YURIY-KI
  Поїздка в Умань та Вінницю zumnuj 14 4 070 17-09-2017 11:43
Останнє: Alexandr
  Поїздка Європою Німеччина-Швейцарія- Франція - Італія ... slavik_n79 9 4 695 25-06-2014 10:37
Останнє: Олеся
  Поїздка в Бухарест VooDoo 9 2 579 11-05-2012 17:46
Останнє: VooDoo
  поїздка в Кишінів. всі за і проти? andyvit 6 3 677 20-09-2010 16:33
Останнє: andyvit

Швидкий перехід:


Переглядають: Гості: 1